Mobiltelefoner

Mobiltelefoner kjøpsguide

Innledning Mobiltelefoner er tilgjengelige i ...
les mer

Mobiltelefoner kjøpsguide

Innledning

Mobiltelefoner er tilgjengelige i mange former og størrelser i våre dager og mange er fullpakkede med en mengde funksjoner, godbiter som Mp3-spillere, videospillere, kamera, integrerte GPS systemer mm, men hvilken telefon er den rette for deg ? F.eks trenger du virkelig alle disse funksjonene? Og, trenger du virkelig den siste og mest fancy telefonen som er på markedet ?

Mobiltelefoner har blitt en slags statussymboler i vårt samfunn i tråd med parolen, "jo større jo bedre, men med telefoner er det snarere dess flere funksjoner dess bedre, og selvfølgelig med mobiltelefoner ; dess mindre dess bedre. Det ser ut til at når en ny telefon er lansert stormer folk til for å slå kloa i den uavhengig av om de trenger den eller ikke, tenk på iPhone folkens, trengte alle disse millionene av mennesker virkelig den nye iPhone? Mest sannsynlig ikke, de bare ønsket å ha den siste og ypperste duppedingsen på markedet, sånn at de kunne si at de hadde en.

Der er dog noen av oss som har en annen tilnærming til disse tingene, hvor tilnærmingen er å skaffe oss noe som vi faktisk trenger og kommer til å bruke, og ikke å skaffe oss noe for å understreke hvor materialistiske vi er.

Så i denne guiden vil jeg gi deg noen pekepinner på hvordan du skal velge den rette telefonen for deg, og jeg skal kort gå i detalj angående de forskjellige typer av telefoner som er på markedet i dag. Selvfølgelig er noen telefoner operatørlåst , men hvis du ser godt nok etter vil du nok alltids finne en ulåst versjon et eller annet sted.

Her er noen morsomme fakta ; ideen om en trådløs har eksistert helt siden 1915, men det var ikke før i 1978 at den første kommersielle tjenesten ble lansert i Japan.

Typer av telefoner

Der er mange typer av mobiltelefoner på markedet i dag og de kan deles inn i mange forskjellige kategorier. Når du handler telefon kan du vanligvis søke opp mange forskjellige typer med mange egenskaper inkludert, men med generalisering for øye kan de i realiteten deles inn i fire hovedkategorier.

Vippe-telefoner er akkurat som det høres ut som, en telefon som man vipper opp til å bli omtrent dobbelt så stor som i sammenfoldet størrelse. Tanken bak denne telefonen er jo dens kompakte størrelse , samtidig som den utfoldet blir stor nok til å brukes med enkelthet.

Candy Bar typen telefonen spiller på formen til sjokolader som feks Japp, derav det engelske navnet. Dette er den mest alminnelige typen av mobiltelefoner, og har vanligvis ingen rørlige deler. Tastatur og skjerm er på den ene siden med skjermen øverst. På baksiden kan det forekomme at feks digitalkamera er innebygget. Unntaksvis er noen CandyBar telefoner utstyrt med et glidedeksel som beskytter tastaturet. På baksiden av dekselet kan det i noen tilfeller også være innebygget et sekundært kontrollsystem.

PDA Personal Data Assistants eller Personal Digital Assistants er mer forretningsorientert og har normalt ikke knapper med tegn på som du ser på en vanlig mobil. Disse har vanligvis en stor skjerm som er trykkføslom , der du kan bruke fingrene eller et medfølgende verktøy til å taste inn data, foreta oppringninger eller t.o.m ta notater endog håndskrevne.

PPC , Smartphone og Blackberries , forkortelsen står for Pocket PC, eller lomme-PC. Disse igjen er ofte sammenblandet med PDAer og kan bli kategorisert sammen med dem av noen selskaper. Langt på vei er Blackberries også en del av denne stilen , men de utgjør forsåvidt en egen kategori da de tilbyr egenskaper og funksjoner som er spesifikke for Blacberry sleskapet. Denne sorten telefoner er normalt sett større enn andre mobiler , og selv om disse også er rettet mot forretningssegmentet velger flere og flere vanlige folk slike pga den funksjonalitet som de kan tilby.

PPCer eller Smartphones kan tiby en sann bærbar multimedia-opplevelse med muligheter for mp3, video og spill. Mange innenfor denne sjangeren kan også tilby berøringsskjerm og noen t.o.m fullt Qwerty tastatur ; for å gjøre tekstbehandling mye lettere. Jeg har personlig alltid hatt enten en Smartphone eller PPC som min hovedmobil, og må si jeg liker qwerty - tastaturet og alle tillegsfunksjonene som tilbys, min nåværende PPC har t.o.m erstattet min mp3-spiller.

Alle disse typer av telefoner kan tilby mange andre nyttige funskjoner også, så som Bluetooth, WiFi, utvidet minne vha minnekort og innebygde høykvalitets-kamera.

Ved valget av mobil må du bestemme deg for hvilke funskjoner du trenger mest ,eller du mener at du trenger mest. Mange funksjoner som Bluetooth, mp3 og kamera er iferd med å bli standard på mobiltelefoner i dag, men sånt som WiFi eller kamera med høy oppløsning kan du bare finne på mye dyrere telefoner , så hvis du ønsker slike funskjoner må du betale en høy pris for dem.

Å velge rett teleselskap handler om å få den kundebetjeningen du trenger, og ikke bare en som er rett for deg men som virker også, og "virker" er nøkkelordet her. Jeg personlig har nå skiftet leverandør 3 ganger , og først nå med den tredje har jeg fått en tjeneste der jeg er i stand til å motta en samtale i mitt eget hus. Så det er virkelig prøving og feiling å finne ut av dekningen som de ulike selskapene tilbyr, om du da ikke vil betale galloperende tilfeldige avgifter. Selskaper tilbyr jo alltids kart som indikerer hvilke områder de har dekning i, men disse er ikke akkurat nøyaktige, og ærlig talt bare markedsføringstriks . Tilbyderene kommer ikke til å informere deg om at du kanskje ikke har en perfekt tjeneste i ditt område, de sier bare at de har dekning der, den være seg god eller dårlig.

Selskap av i dag vil vanligvis binde deg til kontrakter for et visst tidsrom, det være seg et år eller to. Ja, der er noen som tilbyr kontrakter på månedsbasis men disse vil i det lange løp bli dyrere. Problemet med disse kontraktene er gebyrene om du avlsutter før kontraktens utløp. Da vil de fleste selskapene avkreve deg et gebyr pluss en viss prosentandel av kontrakten. Av erfaring kan jeg også si at teletilbyderene heller ikke vil informere deg når kontrakten er utgått sånn at du kann finne en ny leverandør om du ønsker. De vil heller la deg fortsette å betale på månedsbasis etter kontraktens utløp.

Det fins dog endel unntak, de fleste selskap tilbyr 15 eller t.o.m 30 dagers prøveperioder sånn at du kan finne ut om den tjenesten og den telefonen du valgte er den rette for deg. Der er også en trend der forbrukermyndighetene trer inn for å hjelpe forbrukerne i kampen mot avbruddsgebyrene , og nå har endel av selskapene enten senket eller vurderer å senke disse gebyrene drastisk.

Når du bestemmer deg for å gjennomføre kjøpet

Det første du trenger å vite når du kjøper en mobil, eller helst før, er å bestemme hvilken tjenesteleverandør som er den rette for deg. Alle selskap tilbyr ulike telefoner og noen tillater deg også å bruke din nåværende telefon, disse selskapene benytter et SIM-kort system, et lite minnekort som passer inn i den valgte telefonen. Det beste med SIM-kort systemet er at du enkelt kan bytte telefon, bare ta ut kortet og legg det i neste telefon. Personlig har jeg to telefoner som jeg bruker hyppig, en heller dyr PPC og en annen billig vippe-telefon. Hvis jeg skal utføre en aktivitet som jeg vet kanskje kan skade telefonen, og vet jeg ikke har bruk for noen av funskjonene som fins på PPCen, så vil jeg heller ødelegge den billige flipmobilen. Det er fint å ha valget som SIM-kort systemete tibyr.

De fleste områder tilbyr flere valg angående abonnementstilbydere og til tider kan det være vanskelig å ta et riktig valg. Mitt råd om dette er å ikke tro på selskapet, de er tross alt ute etter pengene dine. Det beste er å snakke med folk og å se seg rundt etter andre kundeerfaringer med tilbyderne i ditt område for å se hvem som har best og riktigst dekning for deg.

Neste ut blir så å velge abonnement etter at du har vasset gjennom villnisset av valg i tilgjengelige telefoner. Her har du igjen et utall valg med hensyn til tekstmeldinger mm.

Når du velger en leverandør er det beste å shoppe rundt etter den telefonen du har bestemt deg for. Jeg har funnet at du får kanskje ikke den beste avtalen med den reelle leverandøren, mange tredjepartsselskap tilbyr avtaler som du ikke kan få gjennom leverandøren sånne som Amazon.com ; de har mange tilbud på både telefoner og tjenester, og vanligvis etter rabatter betaler du lite eller ingen penger.

Som med et hvilket som helst annet produkt gjør alltid undersøkelser før ditt endelige valg. Siden en del mobiler kan koste tusenvis av kroner er det vel verdt å bruke noe tid på å se seg omkring og lære litt om de telefonene du vurderer å kjøpe.

Sider som TestFreaks kan være meget verdifulle i å avgjøre slike kjøp, de tilbyr både ekspert og brukeranmeldelser av produkter der du ofte vil finne upartiske meninger om produkter som kan hjelpe deg med å gjennomføre en informert kjøpsbeslutning.

Et siste ord angående mobiltelefoner måtte være at i kraft av sin popularitet synes de å være overalt , og det inkluderer folk som bruker dem mens de kjører. Bruk telefonen din ansvarlig , ikke tillat en samtale å distrahere deg, og alltid bruk handsfree i bil, du øsnker ikke å bli utsatt for en ulykke. I noen land er det faktisk ulovlig å snakke mens du kjører, å ikke bruke handsfree utstyr kan medføre bøter eller straff. Som sagt, bruk telefonen din fornuftig, om mulig vent med en samtale, eller eventuelt kjør ut til siden for å snakke. Det er bedre å komme litt for sent enn å ikke komme frem i det hele tatt.

avslutt

begrens søket(2369 treff)

Klikk for å legge til søkefilter

  • pris
Du må velge mellom 2 og 5 produkter for sammenligning.
sorter etter: FreakScore popularitet pris navn Release Date Recently Added
viser 1-50 av 2369