LCD og Plasma Tv-apparat

Fjernsyn; kjøpsguide En tur til den lokale elektroforretningen for å kjøpe ny TV er en o...
les mer

Fjernsyn; kjøpsguide

En tur til den lokale elektroforretningen for å kjøpe ny TV er en oppgave som lett kan bli så forvirrende at mange forlater butikken uten å foreta noen handel. Det er slutt på den tiden da man bare kjøpte det fargefjernsynet som best passet ens behov eller budsjett. Med så mange ulike TV-teknologier på markedet som i dag må en virkelig vite hva en er ute etter før en kommer til selve innkjøpsstadiet. Det viktigste å bestemme seg for er hvor stor TV du vil ha og hvor mye du er villig til å bruke.

En rask kikk på de ulike teknologiene

Betegnelsen er en forkortelse for Liquid Crystal Display som er en type skjerm som benytter seg av en rekke av krystaller i front av en opplyst kilde. Når spenning blir tilført disse krystallene vrir de seg for å slippe en høvelig mengde med lys gjennom fagrefiltre. Dette er en prosess som foregår på hver pixel for å tilstrekkelig kunne vise hele bildet på en skjerm eller TV.

Plasma En plasma TV er bygd opp av millioner av celler inneholdende inaktive gasser som vil lyse opp på skjermen når de blir ladet. Hver enkelt pixel i en plasma tv er oppdelt i 3 subpiksler, en for rød, en for grønn og en for blått. Når gassen i disse subpikslene blir tilført en ladning blir den transformert til en opplyst plasma. Når dette skjer med hver eneste pixel i apparatet vil de rette fargene bli lyst opp og skape et bilde.

DLP er ganske sikkert den mest teknologisk avanserte av de tre hovedkategoriene av fjernsynsapparat. En DLP-chip inneholdende mer enn en million små speil (ett for hver piksel) er en chip liten nok til at du kan holde den i hånden. Gjennom å vippe et speil mot en lyskilde eller vekk fra den kan en kontrollere de tilhørende pikslenes AV eller På tilstand. Siden hvert speil kan bli slått av eller på tusensvis av ganger i sekundet har chipen kapasitet til å skape de mest action intense scener uten problem. Den utbyttbare lyspæra som lyser opp disse speilene er først filtrert gjennom et fargehjul før lyset reflekteres i speilene på DLP chipen. Fargehjulet er det som skaper de røde, grønne og blå fargene nødvendig for å skape et riktig fargebilde.

Interlace/linjefletting vs Progressiv skanning

For å si det enkelt og rett frem angående dette emnet , interlace/linjefletting tillater at bildekvaliteten blir forbedret uten å bruke mer båndbredde. Dette er gjort ved at TVen tegner opp de ujevne linjene av bildet og så deretter de jevne.Dette er også den vanlige metoden benyttet av TV kringkastere (både standard kringkastere og de med høyere kvalitet). Progressiv skanning (eksempelvis 1080p) innhold er i stand til å oppnå mye høyere kvalitet ,men forbruker også mye mer båndbredde , og det er derfor de fleste TV stasjoner ikke kringkaster dennne type sendinger ennå. Progressiv skan tegner bildet progressivt , en linje etter den andre.

LCD
Med LCD som er en såpass godt tilgjengelig skjermteknologi vil du ikke ha vanskeligheter med å finne ulike typer merkenavn.
Skjønt det å ikke være tilgjengelig i store størrelser var en begrensing på LCD teknologien, så er ikke dette lenger tilfelle. Spennvidden er fra ca 7" til + 65" i størrelse. De mindre og mer alminnelige størrelsene er temmelig prisgunstige all den tid de er masseprodusert i en slik stor skala , alt fra TV - apparat til dataskjermer. Når du kommer til de større LCD apparatene, vanligvis + 50", da begynner prisen å bli litt høyere enn for tilsvarende Plasma og DLP. Siden hoveddelen av et LCD bilde er fremstilt av det flate panelet og det medfølgende bakgrunnslyset er dette ikke særlig dype TVer og de er populære til veggmontering, og de utkonkurerer også alle andre TV-typer angående visning av stillbilder. Den gode nyheten er at med LCD paneler som er såvidt mye produsert og i et så stort spekter av størrelser , så er det kontinuerlig fallende priser på denne teknologien. Prisgunstighet er det som gjør LCD - apparater til slikt et populært valg blant forbrukere som ikke har som formål å bruke en masse penger på et gedigent hjemmekinosystem. På grunn av designet til et LCD panel er det ingen grunn til å bekymre seg om noen form for "burn in" tid der du må være forsiktig med skjerminstillingene. Vi vil se nærmere på dette emnet om litt. Vi er også over de tider med trege LCD-skjermer der "ghosting" vil være et problem og det er en ting du rett og slett ikke trenger å bekymre deg over ved kjøp av en ny LCD - TV.

Visuelt kan LCD kjøpere ofte glede seg over muligheten til å velge mellom modeller med det typisk ikke-reflekterende frontpanelet og de med tynt glassferniss i fronten. Dette er ganske forskjellig fra Plasma TV der gassen som benyttes til å lage plasmaen ligger i en "sandwich" mellom to glassplater. Avhengig av utformingen til rommet en Plasma TV blir satt inn i så kan den høyreflektive fronten ikke alltid virke til kjøperens behag.

Selv om der er noen ufordeler med LCD-kategorien , så finner jeg personlig ikke disse store nok til å avstå fra å kjøpe en. Først ; problemet med synsvinkel noe som blir kontinuerlig forbedret ettersom LCD teknologien skrider frem. Synsvinkelen på en LCd er noe mindre enn motstykkene Plasma og DLP. Plasmaer har en vinkel på opptil 180 grader mens LCder kommer noe til kort med ca 175 grader (gi og ta noen få grader ved hver sammenligning). Siden LCD skjermer opprinnelig ble designet for enkeltbrukere, slik som dataskjermer så har de en spesiell vinkel der farger og intensitet er bedre balansert. Plasmaer har ikke en slik spesiell vinkel med bedre billedkvalitet og bildet kan bli sett likt fra alle vinkler. En annen "nødt til å skje" - sak på de fleste LCD apparat er "lekkasje" fra bakgrunnslyset. Siden bakgrunnslyset på disse skjermene er hva som gjør panelet lyst nok til at bildet blir synlig må det alltid være påslått. Når en LCD viser svart blokkerer den simpelten de pikslene som må være svarte men der er fortsatt bakgrunnslys slått på bak disse piklsene. Dette kan ofte føre til at sortfargen ikke er en dyp og rik sortfarge , men noe lysere. Avhengig va kvaliteten på TVen og synsvinkelen kan sortfargen i bildet ditt være påtakelig lysere ofte med et lite hvitt skjær over dem pga utstråling fra bakgrunnbelysningen. Ha i minnet at dette ofte er kun på billige TVer og hvis du prøver ut noen før du kjøper, og investerer pengene dine klokt så vil du ikke komme bort i et så alvorlig problem.

Plasma

Et annet valg du vil ha i din søken etter en ny TV er Plasma TV. Plasmaer kommer ikke i størrelser som er i nærheten av så små som LCDer, men de er vel så tynne som mange LCD TVer er slik at de også kan veggmonteres. Når det kommer til å kjøpe en stor TV er plasma ofte en av to billige veier å gå, med DLP som en annen valgmulighet vi snart skal se nærmere på. Skjønt plasmaer ikke alltid har samme oppløsning som LCD og DLP på samme prisnivå er de fleste Plasma TV kapable til 1080p.

Siden oplysning er skapt av en kjemisk reaksjon i hver piksel og ikke av et bakgrunnslys som alltid er slått på vil de ha mye bedre sortfarge enn en LCD kan oppnå. Dette vil man særlig merke om man ikke har en rett på synsvinkel, et tilfelle hvor LCD vanligvis vil miste intensitet i svart. Når det kommer til kontrastforhold, svart-nivå og dybdepersepsjon er det sagt at plasmaen har en stor fordel over LCDen i rom med normalt til svak belsyning. Om du er i et virkelig lyst rom eller med vinduer i nærheten se opp for refleskjoner i glassfronten.

En plasma kommer vanligvis bare i størrelsen 42" +++, du kan ikke forvente å gå ut og kjøpe en liten eller billig plasma. Når du kjøper den nye plasmen vær klar over at mange folk ikke skjønner at den har en "burn in"-tid. I de første 100 driftstimene bør du ha den på et redusert kontrastnivå ford det er muligheter for å få et permanent bilde "brent" inn i skjermen. I dette tidsrommet bør du forsikre deg om at alt du ser er i widescreen-modus. Enhver svart stripe på sidene av skjermen fra kjøring av 4:3 video vil ytterligere bidra til "burn -in". Etter de innledende 100 timene vil Tven være mye mindre følsom overfor "burn-in", skjønt ikke helt fri for det. For mindre burn in's finnes det applikasjoner som man kan kjøre fra en PC i forsøk på å reaperere det.

DLP - bakprojeksjons - TV
Den siste av de tre hovedmulighetene du har å velge imellom er en DLP-TV. Projeksonsmetoden benyttet på disse apparatene vil gjøre dem en god del tykkere enn plasma og LCD - sett på samme skjermstørrelse. Dette stenger muligheten for montering på vegg for disse typene ; de må anbringes på et bord eller lignende for å løfte dem opp på et optimalt nivå. Med et glimrene størrelse/pris forhold er dette en veldig populær type TV for de som ønsker å ha et stort apparat. Et DLP TV vil ofte koste mindre enn en plasma på samme størresle. Som med plasma vil du bare finne de i de store størrelsene, 42" og oppover. Også til liks med plasmaen er det fravær av bakgrunnslys bak panelet. Dette gir også mye bedre gjengivelse av sort enn på en LCD. Liggende på et sånt rimelig prisnivå fører til at du har mange muligheter å velge mellom når du kjøper en DLP Tv, regn det som et annet pluss. Som et format i stadig utvikling er DLP fabrikantene i ferd med å forbedre en del ting som teknologien støtte på når den var ny."Regnbueeffekten" er en ting du kanskje kan erfare på en DLP med en pære som bakgrunnbelsyning. Siden bare en farge på det interne fargehjulet er vist om gangen, hvis du "skjeler" over bildet eller ser raskt til og fra skjermen , sier noen at de kan observere fargeseparasjonen. Nyere DLP design forbedrer dette med å bruke LED belsyning i bakgrunnen, - RGB - LED belysning som i det hele erstatter den tradisjonelle pæra og fargehjulet. Dette ikke bare kutter ned kostnadene med dyre pærer, men utelukker også faren for at fargehjulet kan bli en feilkilde ved en tids bruk, det er en mekanisk innretning( og som vi vet, mekaniske innretninger vil sjelden vare evig.)Ulik eldre DLP som kunne oppnå 1080p gjennom en metode kalt "wobulation" forbedrer nyere chip design også dette med å tillate TVen å produsere 1080p uten at noen speil må utføre "dobbeltarbeid".

Tilkoblingsmuligheter
Endelig vil du se nærmere på tilkoblingsmulighetene for den TVen du kjøper. De fleste nye apparater bruker nå HDMI til å takle brorparten av tilkoblingen til andre objekter. HDMI er et fullt ut digitalt audio og video signal ledet gjennom en enkelt kabel. I kraft av å være et digitalt signal er det i stand til å overføre høyoppløselige bilder på 1080p for den beste seeropplevelsen i din nye hjemmekino.
Hva ellers ?Du ønsker PC-tilkobling også ? Noen brukere ønsker muligheten til en tett integrering av computeren i hjemmekinosystemet. Hvis dette er tilfelle , finn ut hvilken type tilkobling TVen har for PC grensesnitt og vær sikker på at PCen din har denne koblingstypen også(vanligvis analog VGA eller digital DVI). Du vil også forsikre deg om at TVen støtter standard RCA video og lyd tilførsler fordi en mengde komponenter som digitalkamera bruker fortsatt disse typer tilkobling. S-video? Komponent-input? Flash -kort input?? Dine krav til alt dette vil avhenge av hva du planlegger å koble til hjemmekinoen din både nå og i nærmseste fremtid.

Konklusjon

Å kjøpe en TV til hjemmebruk kan være en utrolig krevende opplevelse. For å gjøre ting enkelt i denne grunnleggende kjøpsguiden her har jeg gjort mitt beste for å skissere de mest nødvendige ting du trenger å vite angående hvert område.
Uansett, på samme tid var jeg bare i stand til å skrape i overflaten på hvert emne for ikke å ende med å skrive en hel novelle. Ved å bruke din nyerhvervede kunnskap vil du forhåpentligvis bli i stand til å finne en TV som passer best for deg og dine formål.Jeg vil sterkt oppmode deg til at straks du har funnet ut hvilken kategori TV som passer best for deg, så går du videre med din egen research foruten å prøve ut noen demo modeller i forretningen før du gjør den endelige investeringen.

avslutt
Du må velge mellom 2 og 5 produkter for sammenligning.
sorter etter: FreakScore popularitet pris navn Release Date Recently Added
viser 1-50 av 6723