Digitalkamera

kjøpeguide

Innledning Digitalkamera har hatt en rivende utvikling de sist...
les mer

kjøpeguide

Innledning

Digitalkamera har hatt en rivende utvikling de siste årene. Fra å være betraktet som en dyr luksusgjenstand er de i dag så rimelige at de er å oppfatte som allemannseie. Det finnes en mengde typer og størresler, noen er endog intergert i annet bærbart utstyr. Det har kommet til det punkt at hver og en av oss bortimot alltid har en eller annen form for digitalkamera på oss. Med populariteten til online billedgallerier og videositer kan det se ut som alle til enhver tid tar bilder og videosnutter i håp om sine 15 minutter med berømmelse, eller bare å dele sine bilder/videoer med venner og familie.

Det er ikke allment kjent men det første digitalkameraet ble utviklet i 1975 av en ingeniør hos Kodak.Det tok likevel opptil 1990 å perfeksjonere teknologien såpass at slike kamera ble klar for forbrukermarkedet. Det er vanskelig å tro at digitalkameraet er kun 18 år gammelt , det ser ut til å ha eksplodert i popularitet siden det første gang ble introdusert for forbrukerne. Selvfølgelig tok det noen år etter introduksjonen før prisnivået ble såpass lavt at det var oppnåelig for gjennomsnittsforbrukeren og nådde det nivået av popularitet som det nyter i dag.

Typer av digitalkamera :

Digitalkamera kommer i mange utgaver og former, du kan finne et i alle typer gjenstander som kan ta et bilde, det finnes profesjonelle kamera til titusenvis av kroner , og det finnes kamera for en knapp hundrings som du kan henge i nøkkelringen.

Der er likevel noen hovedkategorier digitalkamera på markedet i dag :

SLR eller DSLR Single Lens Reflex eller Digital Single Lens Reflex, speilreflekskamera, er betraktet som høykvalitetskamera, den typen som blir foretrukket av profesjonelle fotografer. Denne typen kamera tilbyr større zoom-rekkevidde, flere objektivvalg, bedre optikk og alt i alt tar de et klart høykvalitetsbilde passende for profesjonelle brukere.

SLR - lignende kamera er like sine mer proffe fettere i klassen over og tilbyr mange av de samme muligheter. Hovedforskjellen ligger i at med de dyrere kameraene ser det du bildet direkte på LCD - skjermen, mens på de billigere kameraene ser du et bilde som er skapt via prosessoren i kameraet så du ser nødvendigvis ikke det reelle bildet på displayet. Denne typen kamera kan sies å ligge i skjæringspunktet mellom proff og konsumer , de kan være billige og noen tilbyr muligheten til å bruke ulike linser for å øke mulighetene ved fotografering. Denne type kamera ser ut til å minke i popularitet ettersom regulære SLR kamera blir rimeligere i innkjøp.

kompakt og ultrakompakt ,eller "sikt og skyt" er de man vanligvis forbinder med digitalkamera og som de fleste eier og er den absolutt største kategorien på markedet. Kategorinavnet indikerer jo to typer; kompakte er små og bærbare, og de ultrakompakte er veldig små , små nok til å legges i skjortelomma om nødvendig. Disse to typene kan i prisleie variere fra billige til moderat dyre, alt avhengig av hvor avanserte funskjoner som er innebygget, f.eks hvor bra zoom o.l.

Der er andre sorter kamera der ute, noen såpass billige som et par hundrelapper. Dette er veldig primitive kamera for å knipse ditto bilder , gjerne er de såpass små at du kan henge dem i nøkkelringen. Etter min mening er disse apparatene mer for morosaker å regne og har ikke noe stort bruksområde ettersom de ikke tar bilder av god kvalitet, greit nok for å dele bilder via epost, Flickr eller lignende, men ikke for å printe ut og oppbevare.

Megapikselmyten

I samfunnet generelt synes trenden å være at dess større dess bedre noe som nødvendigvis ikke er rett når det gjelder digitalkamera. Antall Megapiksel forteller deg hvor høy oppløsning kameraet kan ta bilder med. Hvor mange megapiklser du trenger avhenger hvilke bruksområder du ser for deg.

For den jevne forbruker kan jeg anbefale 4 - 6 megapiksler, mer er "overkill" og langt på vei bortkastet.

Hvis du bare skal skrive ut små bilder, f.eks. 4x6, går det fint med til og med med enda færre megapiklser, men skal du printe ut større bilder, f.eks. 8x10 og mer kan jeg anbefale å ha mellom 4 og 6 megapiksler.

Dette er selvfølgelig bare min mening. Det finnes de som mener man må ha minst 7 mp om man skal oppnå høy kvalitet på utskrifter 8x10 og større, men 4-6 mp er godt nok til bilder av gjennomsnittlig kvalitet.

Du kan selvsagt bruke programmer som vil interpolere bildet for deg. Det vil si at programmet vil prøve å gjøre et lavkvalitetsfoto til et med høyere oppløsning ved å fylle inn hvor det ansees nødvendig. Programmet vil prøve å forstørre bildet, men selvsagt er ikke alltid resultatet verdt innsatsen. I de fleste tilfeller vil fotoet fremtre som grumsete og sluttresultatet vil ikke være tilfredsstillende.

Hvis du er i markedet for å handle digitalkamera noe av det første du trenger å finne ut av er hva du vil at kameraet skal gjøre, og for det andre må du vite hva du skal bruke kameraet til.

En av feilene som folk gjør er å kjøpe et kamera som er for mye for dem eller det tiltenkte bruksområdet. Hvis du skal ta dagligdagse familiebilder trenger du ikke et proffkamera, men i dagens samfunn tenderer folk til å mene at jo mer jo bedre.Jeg har sett folk kjøpe kameraer mye mer avanserte enn de trenger og som bare ender opp forvirret av alle valgmuligheten som er på dem. Hvorfor kjøpe noe med funksjoner du ikke trenger og sannsynligvis aldri kommer til å bruke.

Den jevne kamerabruker er en som tar enkle bilder, det er noe som erstatter deres gamle filmkamera, disse trenger bare et enkelt
kamera med grunleggende funksjoner for å tilfedstille sine behov. Det er ingen grunn til å bruke penger på funksjoner du hverken trenger eller vet å bruke.

Teknologien er kommet til det punkt at selv noen av de billigste modellene kan ta glimrende bilder som kan skrives ut eller forstørres uten at det går utover billedkvaliteten. De fleste vil likevel ikke engang skrive ut bildene sine, men bare maile dem til familie og venner, eller dele dem med andre på internett. Det er ingen grunn til å ta 10 mp bilder hvis du bare skal maile dem til andre folk.

Man har også den motsatte enden av spekteret hvor forbrukeren kanskje ønsker å ta foto av høy kvalitet. Her vil man kanskje ta en nærmere titt på kameraene i skjæringspunktet mellom proff og forbrukermarkedet, beskrevet ovenfor. Dette er høystandard amatørkamera med mange av funskjonene og valgmulighetene til proffkameraer, bla muligheten til å benytte forskjellige objektiv, for ytterligere å forbedre billedkvaliteten. Denne typen kamera er mer for dem som har satt seg en del inn i fotografering, hobbyfotografer eller tom forretningsfolk som trenger foto med proff kvalitet men ikke til kostnaden av et fullprofft utstyr.Denne linjen av kamera er for dem som ønsker og har bruk for bilder med høy kvalitet, bruke ulike linser og alt i alt ha en overordnet kontroll med hvordan bildet blir tatt.

Sannsynligvis er det beste råd angående kjøp av kamera; Research. Etter å ha undersøkt dine behov ta seg tid til å sjekke rundt før du bestemmer deg. Det finnes mange velrenomerte websider og magasin som tester og evaluerer digitalkamera. Disse kan tilby profesjonell og som oftest upartisk anmeldelse av populære modeller på markedet i dag. Gjennom disse kildene kan du lære om kamera som er tilgjengelige , deres fordeler og ufordeler, egenskaper mm og gjennomføre en velinformert kjøpsbeslutning. Av og til vil disse publikasjonene også sammenligne forskjellige kategorier av kamera også og disse sammenligningene kan være veldig behjelpelige for deg med å bestemme hvilket kamera som er rett for deg.

avslutt
Du må velge mellom 2 og 5 produkter for sammenligning.
sorter etter: FreakScore popularitet pris navn Release Date Recently Added
viser 1-50 av 2403